Calea eficirenta pentru a-ti programa mintea catre succes
Te-ai intrebat vreodata de ce unele persoane au mare succes in viata iar altele nu mai pot scapa de saracie? De ce unele persoane sunt mai tot timpul fericite si altele sunt in continua depresie? Fie ca crezi sau nu aceste persoane nu sunt intamplator in situatia in care sunt. In acest atricol o sa iti dezvalui ce anume face diferenta intre o persoana de success si un om obisnuit.
Lucrurile pe care urmeaza sa tii le spun sunt foarte puternice si iti garantez ca daca si tu ti cont si pui in practica ceea ce iti scriu mai departe vei avea parte de succes in orice iti propui. Aceste lucruri nu sunt inventate de mine. Sunt rezultate ale mintii multor oameni de succes ce in mod continu se folosesc de fortele mintii propri sa obtina ceea ce vor si oricine va lua in calcul si va pune in practica aceste lucruri, poate sa devina unul. Cum iti spuneam ceea ce urmeaza sa iti spun este foarte puternic si iti spun si de ce:
Pentru ca o sa iti propui ceva obiective si ai sa falimentezi, o sa mergi sa intalnesti oameni si o sa te respinga, o sa vrei sa faci ca lucrurile sa mearga bine si n-o sa mearga si ai sa te trezesti candva intr-o dimineata si lucrurile se vor intoarce cu susul in jos in capul tau.
De aceea va fi nevoie sa inveti cum sa accesezi resurse pe care poate nu le-ai avut niciodata. Si aceste resurse sunt de obicei activate in mod natural in cele mai dificile momente ale vietii tale. Si ca sa iti dau un exemplu ; atunci cand o mama isi vede copilul sub o masina si ea de statura mica 160-165 e in stare sa ridice cu o mana masina si cu cealalta sa scoata propriul copil de sub masina. Si cand vezi astfel de situatii te intrebi cum de o persoana reuseste sa acceseze astfel de resurse aproape supranaturale.
O persoana reuseste de fapt sa faca astfel de lucruri pentru ca este nevoita, pentru ca “TREBUIE”. Si, deci ; de ce creierul nostru nu ne permite sa accesam continuu aceste resurse in totalitate?
Pentru ca simtim ca ”NU TREBUIE” sa le folosim.
Mintii nu ii place sa consume energie, nu ii place sa foloseasca lucruri pe care nu are NEVOIE sa le foloseasca, si deci de aceea mintea nu te aduce in acea stare de incredere, nu iti va permite sa experimentezi acea motivatie amplificata, nu o sa iti permita sa fi extrem de fericit daca nu este o resursa pe care crezi absolut ca trebuie sa o ai.
Deci trebuie sa iti conditionezi mintea in a crede ca e nevoie sa te asculte, ca trebuie sa aibe aceste resurse.
Si cum facem asta? In acest articol despe asta vreau sa iti spun.
Cum conditionam creierul sa ne permita sa ne schimbam “setarile initiale”?
Stim ca daca vrem ceva , trebuie sa ne stabilim obiective clare si sa luam actiune pentru a le atinge. Si asta e de ajuns?…. Nu. Ca sa ajungi sa atingi obiectivele tale ai nevoie de energia necesara ca sa faci asta . Si aceea energie este EMOTIA. Pentru un obiectiv stabilit e nevoie de emotia asociata, apoi va fi nevoie sa impartim obiectivele mari in obiective mai mici ca sa fie mai usor de atins, ca atare emotiile mari in emotii mai mici. Asadar pentru fiecare micro obiectiv putem avea o emotie diferita. Ce este mai important insa, este sa preluam, sa fim in control si sa fim flexibili cand vine vorba de emotii. Si cum stim, exista doua tipuri de emotii pe care le avem: cele POZITIVE si cele NEGATIVE
In cele pozitive se incadreaza : Fericire, Incredere, Bucurie, Multumire Placere etc…
In cele negative : Suparare, Deznadejde, Dispret, Tristete, Indoiala etc…
Iar toate acestea deriva de la una din urmatoarele doua mari emotii:
IUBIRE si FRICA.
Acestea sunt singurele emotii pe care le experimentam, toate celelalte sunt derivate din aceste doua.
Si deci daca te te vei simtii pozitiv asta inseamna ca te concentrezi pe ce fel de rezultat? Pozitiv.
Daca in schimb te simti negativ inseamna ca te concentrezi pe ce fel de rezultat? Negativ. Si de ce este negativ? Pentru ca iti este FRICA
Toate acestea se traduc prin PLACERE si DURERE
Si asta ce inseamna? ; ca tot ce este parte pozitiva se descrie cu INSPRE si tot ce este parte negativa se descrie cu DINSPRE. Adica avem emotii ce ne fac sa mergem inspre obiectiv si emotii ce ne fac sa mergem departe de el.
Inteleg ca poate toate aceste “negativ-pozitiv, iubire-frica, placere-durere, inspre-dinspre” ti se pot parea un pic confuze, si de aceea in continuare am sa ma explic mai bine. Da-ti doar timp si vei realiza ca aceste lucruri se vor aseza in mintea ta.
Acese lucruri sunt foarte importante caci ele sunt concepte fundamentale si prin ele vei invata cum sa iti folosesti mintea ca sa ajungi la obiectivele pe care vrei sa le obtii.
Deci, fiecare emotie pe care o ai este inspre sau dinspre echivaleaza cu ce? Cu PLACERE sau DURERE. Ne indepartam de durere si mergem inspre placere. Si poate te gandesti ca si durerea poate fi motivanta, da. De exemplu “nu sunt bun indeajuns” te poate motiva in oarecare forma; ‘trebuie sa faci mai multi bani’ ‘trebuie sa tragi de fiare’ sa ‘te izolezi’ ca sa compensezi acea durere.
In schimb placerea te face sa vrei sa iesi, sa socializezi, te simti motivat, vrei sa imparti energia ta cu ceilalti pentru ca atunci cand esti in abundenta simti IUBIRE, si cand oameni simt iubire ce anume vor sa faca? Sa imparta. Pentru ca oamenii prin natura lor sunt fiinte sociale si vor sa imparta ce au cu ceilalti. Si daca nu esti de acord cu asta raspunde la urmatoarea intrebare!
Daca ai avea toti banii din lume si nu ar fi nimeni cu cine sa ii imparti, ai mai vrea toti acesti bani?
Asta spune ca oamenii vor sa dea si vor sa aiba iubire . Ce lipseste la majoritatea oamenilor este capacitatea de a fi generosi. Asta pentru ca nu traiesc in abundenta ci in saracie. Si aici nu ma refer la abundenta financiara. Deci, un alt cuvant pe care il folosim in partea pozitiva este ABUNDENTA si in partea negativa SARACIE.
Si acum hai sa punem toate aceste lucruri impreuna.
Incepi prin a-ti stabili un OBIECTIV si esti la linia de START. Ai doua optiuni: Poti folosi emotii ce te duc inspre obiectivul pe care ti l-ai prupus sau emotii ce te vor duce departe de el. Acesta este primul lucru pe care e nevoie sa te focalizezi. Sa prespunem ca obiectivul tau este sa castigi un joc (table,handbal ,maraton). Ce emotii ai nevoie sa simti ca sa poti trece cu bine de linia de sosire? Emotii de iubire sau de frica? Iubire, corect. Deci daca folosim emotii bazate pe iubire ce anume asociem cu acestea? Placere sau durere? Trebuie sa iubim ceea ce facem sau sa ne fie frica? Ne indreptam sau ne indepartam de rezultatul pe care il dorim?
Vreau sa faci ceva acum! Gandeste-te la un obiectiv al tau. Iubesti ceea ce urmeaza sa primesti? Exista multa placere asociata cand te gandesti la obiectivul tau? Mergi inspre el sau te indepartezi de el? Actiunile tale te indreapta cate obiectivul tau sau te indeparteaza de el? Daca actiunile pe care le iei te indeparteaza de obiectivele tale, ce emotie crezi ca folosesti asociata la ele? Corect. Cele bazate pe frica.
Si cum iti spuneam si durerea poate fi un motivator pentru a obtine lucruri, dar problema cu aceasta durere e ca in momentul in care nu mai exista pentru ca persoana a obtinut ceea ce a vrut, acea persoana intra intr-o stare de neproductivitate pana cand apare din nou durerea ca sa il motiveze. Acest program este auto sabotator si apare in multe situatii si este un continuu.
De exemplu, cand cineva este singur si isi doreste o relatie. Durerea de a fi singur il motiveaza si face orice sa obtina relatia respectiva. Obtine relatia si totul este frumos la inceput pana cand durerea dispare, iar dupa o perioada cand nu mai simte durerea, individul incepe sa saboteze relatia ca sa recreeze din nou durere sa fie motivat din nou.
Un alt exeplu cand individul isi gaseste un loc de munca ce nu este platit indeajuns, ex 6 euro pe ora . Acesta a gasit un loc de munca ce ii cauzeaza o durere . Durere pe care o va folosii sa fie motivat sa caute un job mai bine platit (8 euro pe ora). Il gaseste si se simte bine o perioada pentru ca inainte a fost platit mai putin, dupa care creierul zice ca vrea mai multi banii si incepe sa saboteze noul loc de munca cauzand din nou durere sa fie iar motivat cautand un loc unde poate sa castige mai mult. Si acest model se repeta in continu.
A fi motivat de in acest fel este un model emotional inconstient bazat pe durere ce se va repeta in continu pana cand nu vom schimba acest lucru.
Care este insa diferenta dintre acest model si modelul emotional inconstient bazat pe iubire?
TO BE CONTINUE…